Kuulumisia Barcelonasta!

Loman jälkeen paluu työn pariin.  Lentoyhtiöt eivät nyt vakuuttaneet, mutta toivottavasti Finnair hoitaa homman kotiin viikon kuluttua! Loman jälkeen kevyet romaanit vaihtuvat seuraaviin kirjoihin; The Bobath Concept in Adult Neurology ja Right in the Middle. Lisäksi sain käsiini muutamia ajankohtaisia artikkeleita, joissa mm. neurofysiologiaa, bobath konseptin päivitystä ja aivojen plastisuudesta..

Tänään saan raportteja omilta kuntoutujiltani, joille ennen lähtöäni tehtiin kotiharjoitteet ikiomien kuvien kera ja jokainen asetti itselleen liikkumisen tavoitteen. Kerron niistä huomenna lisää..

Päiväni alkoi aamukävelyllä kuvien mukaisissa maisemissa klo 9





9.30 alkoi Neurosalud Barcelonan klinikalla työhön tutustumisjakso upeiden Bobath-terapeuttien mukana. Monica on myös kouluttaja ja erittäin taitava työssään. Enimmäisenä seurasin hänen työtään ja terapiaansa muutaman iäkkään espanjalaisen rouvan kanssa. Toinen oli saanut infakrtin nuorena, jonka jälkeen vielä synnyttänyt tyttärenkin. Erittäin hyvin kuntoutunut ja haasteet enemmän vartalon hallinnassa ja symmetriassa. Rankaperäisiä kipuja nyt viime aikoina ja niihin pyritty saamaan helpotusta terapialla. Toinen Monican asiakkaista oli myös yli 20 v sitten saanut vaikean aivorungon vuodon ja kuntoutunut siitä melko hyvin kunnes 1,5 vuotta sitten kaatunut ja jouduttu laittamaan lonkkaproteesi. Kaatumisen ja leikkauksen seurauksena hän sai kovat kivut ja niitä oli kuntoutettu päivittäin klinikalla alkuun painokevennetysti ja hiljalleen lisätty kuormitusta.
Muutamaan nuoreen mieheenkin pääsin tutustumaan kun Eva terapoi heitä. Toinen oli parakilpauimari, jolla oli vasemman olkapään kipua ja taustalla cp. Erittäin ekstrovertti nuori mies, jonka kanssa sain jopa keskustella kun löysimme yhteisen kielen! Iltapäivän päätteeksi tapasin vielä miehen, jolla oli diagnoosina hereditaarinen ataksia (käytetään myös nimeä spinocerebellaarinen ataksia tai sensorinen neuropatia. Hänen ongelmansa olivat itsensä kertoman mukaan tasapaino ja esimerkiksi tavaroiden nostaminen maasta, koska kertoo menettävänsä helposti tasapainon ja kaatuvan taaksepäin. Kertoi kuitenkin edellisenä päivänä käyneensä rannalla harjoittelemassa. Siellä jos kaatuu niin hiekka on pehmeää ja lämmintä eikä tule vammoja J

No mutta mitä minä sitten opin?

Espanjassa asiakkaat tulevat klinikalle hyvissä ajoin ja he vaihtavat harjoitusvaatteet ennen kuin terapeutti astuu huoneeseen. Naisilla on sortsit ja hihaton paita ja miehillä pelkät sortsit.

Ehdotan tätä käytäntöä myös omille kuntoutujille jatkossa – katsotaan mitä mieltä ovat.

Bobath-terapia Espanjassa on tarkkaa hands on –ohjausta ja fasilitointia. Kaikki alkaa hyvästä posturaalisen kontrollin ohjauksesta. Mikäli tarvetta, fasilitoidaan liikettä inhiboiden kompensaatiot ja lievittäen jännitystä ja ohjataan aktiiviseen liikkeeseen kunkin mahdollisuuksien mukaan. Tarvittaessa helpotetaan ympäristöstä ja käytetään paljon tyynyjä ja plinttejä! Ainakin kaksi plinttiä joka hoitohuoneessa..
Posturaalisen kontrollin (asennon hallinnan) löydyttyä, ohjattiin eriytynyttä liikettä ylä- tai alavartaloon, vartalon stabiliteettia ja yläraajan eriytynyttä liikettä tai alavartalon fleksiota ja lonkan ulkokiertoa tai päinvastoin ekstensio ja sisäkierto..
No tuo nyt oli kollegoille pientä ekstraa, mutta kuvailee terapian tarkkuutta ja erovaisuutta aiemmin itseoppimaani task-oriented (tehtävä-orientaatio)-tyyliä.

Terapeutit eivät puhuneet paljoa terapian aikana. Toki kysyivät alkuun kuulumisia ja onko jotain erityistä mielen päällä, mutta terapian aikana vain vähän puhetta. Annetaan kuntoutujalle mahdollisuus oppia! Ja kyllä kuntoutujatkin olivat oppineet tämäntyyliseen terapiaan. He olivat myös hiljaa, kuuntelivat terapeutin käsien ohjausta ja toimivat sen mukaan. Hienoa keskittymistä sekä kuntoujilta että terapeuteilta. Välillä toki annettiin myös verbaalista ohjausta. Ohjauksen vahvuus myös vaihteli. Alkuun terapeutti saattoi fasilitoida hyvinkin voimakkaasti ja ohjata liikettä, mutta keventäen koko ajan kuntoutujan oppiessa ja usein lopuksi kuntoutuja suoritti ja terapuetti ohjasi verbaalisesti rytmittäen tai sanallisesti ohjaten.

Espanjassa asiakkaat maksavat terapian itse kuukausittain. Satunnaisia vakuutusasiakkaita saattaa olla, mutta vähän. Espanjassa ensimmäisen vuoden aikana terapia tapahtuu sairaalassa ja siellä asiakas saa terapian. Tämän jälkeen itse maksettava. Hinnat jäivät vielä utelematta, mutta useat asiakkaista käyvät 1-2 vkossa läpi vuoden. Terapia-ajat vaihtelevat 60-120 minuuttiin. 120 min terapia on harvinainen, mutta joillain kaukaa tulevilla näin voi olla.

Tällainen siis ensimmäinen päivä Neurosalud Barcelonan klinikalla. Huomenna vielä työssäoppimista ja keskiviikkona alkaa Bobathin jatkokurssi. Työssäoppimispäivistä kirjoittelen suomeksi ja toivottavasti myös ne joille englanti ei aukea voivat lukea ja kommentoida näitäJ!


Huomenna uusi katselmus Barcelonan tapahtumiin – Buenas noches!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

EI IKINÄ

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa