Kesämuotia ja oppimisen iloa!

Kiitos Teille kaikille blogini lukijoille. Tahti on hieman julkaisuissa rauhoittunut, mutta töitä silti tehdään kovasti aiheen parissa ja huippukuntoutujieni kanssa! Hieman kokemattomana blogin käyttäjänä ja kirjoittajana olen julkaissut kaikki kirjoitukset putkeen agendasta riippumatta. Toiveita on esitetty myös, jotta ammatilliset julkaisut olisivat omanaan ja hieman kevyemmät julkaisut omanaan. Mitä mieltä muut ovat?

Kesän tullessa fysioterapiahetket ovat olleet lämpöisiä ja hikikin on välillä virrannut, muillakin kuin terapeutilla J!


Kuntoutujani ovat esitelleet minulle shortsimuotiaan ja naiset myös upeita hihattomiaan. Kuvissa muutamia malleja, joilta sain luvan julkaista tämän kesän muotia. Vaikka ehkä tuntuukin näin Suomessa hassulta tällainen ”treenivaatetus”, niin kuntoutujat ovat kyllä olleet hyvinkin tyytyväisiä. Fysioterapeutin näkökulmasta kevyempi vaatetus helpottaa liikkeen analysointia ja vartalon linjausten hahmottamista. Ohjaus ja fasilitointi on helpompaa kun käsittely voidaan tehdä suoraan iholle – toki myös tehokkaampaa.

Tämän viikon terapioista poimittua:
Etenkin olkahartiaseudun käsittely, fasilitointi ja liikkeen ohjaus helpottuvat huomattavasti kun päästään yhtä aikaa rintalihaksen ja lapaluun alueelle. Kuntoutujat ovat myös tunteneet lavan seudun tiukkuuden ja oppineet paremmin tuntemaan ja aktivoimaan hartianseudun lihaksia ja liikkeitä. Tämän seurauksena myös vartalon ja yläraajan eriytyneitä liikkeitä on opittu hiljalleen. Monien kanssa on myös huomattu miten raskaalta heikomman puolen rintakehä (trunk) tuntuu ja miten haastavaa kannattelu on. Tämä tietysti vaikuttaa koko kehon asennon kannatteluun, kävelyyn, käden toimintoihin jne. ”Eli kaikkeen”?

Toinen poiminta tältä viikolta oli kahden kuntoutujan kohdalla seisomaannousun harjoittelussa. Usein ovat tarvinneet käden/käsien tukea noustessaan istumasta seisomaan ja kun ovat aikansa sitä tehneet on vartalon käyttö heikentynyt melkoisesti. Fysioterapiakäynnin aikana harjoiteltiin vartalon asennnon hallintaa ja oikean linjauksen löytymistä. Molemmilla kuntoutujilla yhdellä kerralla muutos oli iso ja he tekivät useita toistoja vain huomatakseen "miten kevyesti se tapahtuu" kun vartalon kannattelu paranee. Toki muutokseen liittyi muitakin muuttujia, mutta lyhyesti kuvattuna...

Eräs kuntoutuja sanoi minulle tällä viikolla: "Olet ensimmäinen fysioterapeutti tai lääkäri, joka kertoo mitä kehossani tapahtuu ja on tapahtunut ja miksi. Kukaan ei ole koskaan kertonut miksi jotain tehdään, on vain tehty tekemisen vuoksi. Nyt tuntuu, että oppii itsekin enemmän." Tämä on meidän kaikkien varmasti hyvä muistaa omassa työssämme: mitä teemme ja miksi, ja kertoa näistä myös asiakkaille ja kuntoutujille. Ihan upeita nämä kuntoutujien omat oivallukset ja oppimisen kokemukset - toivottavasti saamme näitä lisää, ja paljon!

Loppukevennykseksi maisemia omasta oppimisympäristöstä...


Mukavaa kesälomien alkua kaikille pian valmistuville ja koulunsa päättäville!




Kommentit

  1. Olisiko sulla antaa joitakin konkreettisia harjoitteita vartalon linjaukseen, fasilitointiin yms? Voisi esim. laittaa yammeriin asiakkaan luvalla?😊 t. Sonja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Ja kiitos kommentistasi :)
      Harjoitteita on varmasti pilvin pimein ja sovellamme niitä asiakkaan tarpeiden mukaan. Hyvä vartalon hallinnan ja harjoitteiden "perusopas" on Patricia M.Daviesin Right In The Middle. Sieltä löytyy paljon kuvia harjoitteista selityksineen.
      Yst.terv.
      The Amazing Brain

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

EI IKINÄ

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa