Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa

5 vuotta sitten kirjoitin Bobath-konseptista lyhyesti blogiin ja sen jälkeen tämän jatkuvasti uusimpaan tietoon päivittyvän lähestymistavan määritelmä on päivitetty uudelleen. Omassa työssäni ja pitämissäni koulutuksissa pohjaan omat ajatukset ja opit tämän lähestymistavan pohjalle. Se antaa minulle pohjan kliiniseen päättelyyn, terapian suunnitteluun ja totetutukseen sekä seurantaan neurologisilla kuntoutujilla, joiden kanssa työskentelen. Viime vuosina vastaanotollani on vieraillut yhä monipuolisemmin eri diagnoosin omaavia yksilöitä, toisilla neurologisen diagnoosin oireet ovat olleet lievempiä, toisilla vaikeampia. Ikäjakauma on ollut nuorista senioreihin, ja sairastumisesta tai vammautumisesta on kulunut viikkoja tai jopa kymmenen vuotta. Mikä parasta, Bobath ei rajaa kuntoutujia iän, diagnoosin tai sairaudesta kuluneen ajan mukaan. Se sopii kaikille, joilla on liikkumisen tai toimintakyvyn haittaa. Se ei myöskään poissulje muita interventioita, joista kuntoutujat voivat hyötyä, kunhan ne valitaan kuntoutujalle yksilöllisesti ja perustellusti. Neurologisen kuntoutuksen kannalta Bobath on laajimmin levinnyt konsepti ja sen kehittäminen ja päivittäminen luo ammattilaisille mahdollisuuden onnistua entistä paremmin kuntoutujien kanssa jatkossakin.

Vastavalmistuneet Bobath-peruskurssilaiset Saksassa 2023

2019 Julie Vaughan-Graham & co, kokosivat päivitetyn määritelmän Bobath-lähestymistavasta ja mitä se sisältää. Määritelmä luo pohjan lähestymistavalle ja tuo esiin Bobath -konseptin keskeiset ydinalueet, joiden pohjalle koko kliinisen päättelyn prosessi ja terapia voidaan perustaa. Keskeisimpänä ajatuksena haluttiin nostaa esiin, että se on:

- Kaiken kattava, yksilöllinen terapeuttinen lähestymistapa, jonka tavoitteena on palauttaa optimaalinen liikkuminen ja potentiaali neurologisille kuntoutujille, perustuen tämän hetken tutkittuun tietoon liikkeestä ja hermostosta. Ihminen nähdään kokonaisuutena. Diagnoosia ei voida hoitaa, mutta liikkumisen tai toiminnan edistäminen on mahdollista kaikkien kuntoutujien kohdalla. Pyritään löytämään ratkaisuja liikkumisen ongelmaan huomioiden tehtävä, ympäristö, tuet, kognitio, hahmottaminen, yksilön tavoitteet jne.

- Keskitytään tyypillisen liikemallin palautumiseen, minimoidaan ei-tyypilliset ja kompensatoriset liikemallit. Nykyajan interventiot tähtäävät liian usein nopeisiin tuloksiin ja niiden seurauksena kompensatoriset liikemallit lisääntyvät. Kompensatoriset liikemallit lisäävät sekundäärioireiden mahdollisuutta, kuten tuki- ja liikuntaelinvaivoja, ja lisäksi estävät optimaalisen palautumisen.

- Sensoriikan vaikutus toimintaan ja liikkumiseen, hahmottamiseen ja havainnointiin on erityisen tärkeää. Tämä huomioidaan kliinisen päättelyn prosessissa yhtenä avaintekijänä uudelleen liikkumaan oppimisen ja motorisen kontrollin palautumisessa.



- Aktiivisuuden ja osallistumisen lisäämiseksi korostetaan kuntoutuksessa 24-tunnin moniammatillista lähestymistapaa. Sen avulla voidaan huomioida arjessa ja ympäristössä potentiaaliset kuntoutusta edistävät tekijät, omaharjoittelu ja läheisten sekä hoitohenkilökunnan osallistaminen terapiaprosessiin.

- Fasilitaatio on Bobath terapeutin kliininen taito ja aktiivinen prosessi, jossa manuaalisen ohjauksen, ympäristön ja verbaalisten vihjeiden avulla vaikutetaan kuntoutujan sensoriseen infromaatioon tehtävästä tai liikkeestä. Kuntoutujan vaste fasilitaatiolle antaa tietoa kliinisen päättelyn prosessiin. Fasilitaatio on keino vaikuttaa uudelleen oppimiseen. Liike itsessään on aina kuntoutujan itse aloittama prosessi, jota keskushermosto säätelee, mutta fasilitaation avulla seuraavan liikkeen muoto ja tulos voi muuttua sensorisen palautteen myötä. Koska fasilitaation keinoja on monia, tulee terapeutin tunnistaa kuntoutujalle sopivat parhaimmat keinot myös tässä. Usein on huomattu, että verbaalisen fasilitaation sijaan manuaalinen ja ympäristön avulla tapahtuva fasilitaatio ovat oppimisen kannalta vahvempia.

Näiden poimintojen sekä tarkemmin artikkeliin tutustuen pääset hieman paremmin sisälle, mitä neurologinen kuntoutus tänä päivänä on. Bobath -lähestymistapa on kehittynyt yli 70 vuoden ajan ja viimeisen 10 vuoden aikana sen mahdollisuudet neurologisessa kuntoutuksessa ovat päivittyneet nykyaikaan. Tiedon ja tutkimuksen myötä se antaa paremman pohjan terapeuteille työskennellä neurologisten kuntoutujien kanssa ja yhdistellä vanhoja ja uusia käytäntöjä, joita jokaisen terapeutin työkalupakissa jo on. 

Bobath ei ole menetelmä tai malli tehdä työtå. Se on terapeutin jatkuvaa prosessointia uuden tiedon ja taidon, oman kliinisen työn ja oppimisen välillä. Jokainen yksilö terapiassa on erilainen ja vaatii terapeutilta monipuolisesti kliinisen päättelyn ja vaikuttavan terapian taitoja ja uusimman, päivitetyn tiedon käyttöönottoa. Asiakas on aina keskiössä, ja sen vuoksi oman tietotaidon ja asiakkaan tavoitteiden yhdistäminen on mahdollista vain kun terapia toteutetaan yksilöllisesti ja spesifisti yhdessä asiakkaan kanssa.

Jos olet käynyt Bobath-peruskurssin vuosia sitten tai koet tarvitsevasi kollegiaalista ajatusten vaihtoa, suosittelen päivittämään omia tietoja ja vaihtamaan ajatuksia kollegoiden kesken. Kentällä kuulee usein, että eri aikaan Bobath kurssin käyneet omaavat erilaisia käsityksiä terapiaan liittyvistä asioista. Tämä voi johtua tiedon päivittymisestä pohjautuen uusimpaan tutkimustietoon. Keskustelut työpaikalla ja ajatusten vaihto kollegoiden kanssa antaa meille mahdollisuuden verrata, pohtia ja oppia uutta. Kannustankin näihin hedelmällisiin ja kehittäviin keskusteluihin. Kun mahdollisuus rakentavaan ja innostavaan oppimiseen annetaan työyhteisössä antaa se meille mahdollisuuden entisestään kehittyä ammattilaisina. 

Näillä ajatuksilla, mukavaa kevään odotusta kaikille! -TAB-


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

Supersankaritar - vaikean aivovamman jälkeen todelliseksi taiteilijaksi!