Stability and mobility!

On oltava stabiliteettia, jotta voi olla mobiliteettia ja vice versa.

APA eli anticipatory postural adjustments tai suomeksi "ennakoivat posturaaliset säätelijät" aktivoituvat aina kun aiomme liikuttaa jotain kehomme osaa tai lähdemme liikkeelle. Ilman APA aktivaatiota liikkeemme muuttuvat raskaiksi ja selektiivisyys vaikeutuu, tämä näkyy usein erilaisina kompensaatiokeinoina. Kompensaatio voi näkyä esimerkiksi normaalista poikkeavana liikesuorituksena tai apuvälineiden tarpeena. Neurologisilla kuntoutujilla on usein posturaalisen kontrollin eli APA aktivaation ongelmaa sairauden tai vamman seurauksena, ja he tarvitsevat ohjausta sen uudelleen aktivoimiseksi.

Incomplete spinal cord injury - workshopissa tänään keskityttiin muun muassa yläraajan ja vartalon kineettisen ketjun aktivointiin. Yläraajalla ja etenkin kädellä on suuri merkitys kehonkuvassamme. Se on edustettuna aivokuorellamme hyvin suurella alueella ja sen huomioiminen kuntoutuksessa on tärkeää. Käsi on osa posturaalista kontrollia. Scapula setting eli lavan hyvä linjaus/aktiviteetti sekä avonainen käsi yhdessä aktivoivat posturaalista stabilisaatiota. Hyvä scapula setting mahdollistaa optimaaliset yläraajan selektiiviliikkeet .

Bobath Instructorimme Kirsi Säynevirta ohjasi demon scapula settingistä. Tärkeää on aluksi saada kuntoutuja stop standingin (eilisen demon aihe) avulla istumaan, jotta istuma-asento on aktiivinen. Tämän jälkeen aloitetaan pectoraliksen valmistelu ja usein sensorisen stimulaation avulla kevennetään sen aktiviteettia, jotta hartiarenkaan etuosa saadaan neutraaliasentoon. Scapulan liikkeitä voidaan tämän jälkeen arvioida helpommin suhteessa claviculaan ja rintakehään. Yleensä pectoraliksen valmistelu helpottaa myös vartalon yläosan ekstensiota.

Useilla neurologisilla kuntoutujilla trapeziuksen yläosa on usein ylitöissä ja lavan liikkeiden avulla voidaan saada helpotusta myös siihen. Tällöin on mahdollista löytää aktivaatiota lavan stabilaattoreihin muun muassa trapeziuksen keski- ja alaosaan. Hyvä scapula setting ohjaa ulkokierron olkavarteen. Tämän jälkeen fasilitoidaan käden kontakti alustaan (CHOR), jossa eriytyneet liikkeet olkavarressa, kyynärvarressa ja kädessä seuraavat toisiaan.

Huomenna kurssin päätös - Kiitos Validia Helsinki!

TAB

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

Supersankaritar - vaikean aivovamman jälkeen todelliseksi taiteilijaksi!

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa