Bobath on kliininen lähestymistapa - ei yksittäinen interventio

It is an inclusive, individualised, problem-solving and living concept. It's emphasis is on movement analysis and motor recovery and the systems approach the motor control. The focus is on integration of postural control, quality of task performance and contribution of sensory inputs. (Julie Vaughan-Graham, 2014.)


Aika monta Bobath- jatkokurssia on nyt takana ja Kreikan reissulla Senior-kouluttaja kannusti minua jatkamaan Instructor-koulutukseen. Ensi vuonna aloitan siis Instructor -opinnot uusien Bobath Instructoreidemme Cecilia Löfgrenin ja Kirsi Säynevirran johdolla. Kirsi ja Cecilia ovat valmistuneet molemmat tänä vuonna - Onnea uusille Instructoreillemme! Lili Forsbom ja Riitta Sairanen myös vahvuudessa mukana.


Cecilia ja Kirsi

Tämän viikonlopun vierailemme Validia Helsingissä ja teemana: Bobath Workshop - Incomplete spinal cord injury! Kouluttajana meillä on kokenut ja osaava Advanced Instructor Sue Armstrong, Walesista. Workshopissa aamupäivät sujuvat teoriaa opiskellen ja ohjaajan terapiademoa seuraten. Lounaan jälkeen sali täyttyy kuntoutujista ja terapia toteutetaan kurssilaisten toimesta. Päivän päätteeksi opetellaan tai kerrataan käytäntöä ja terapiatekniikoita. 

Cecilia Löfgern, Raseborgs Fysioterapi

Tämän päivän käytännön aiheena oli Stop Standing, käytännön opettajana Cecilia. 
"Stop standing on terapeutin keino fasilitoida kuntoutuja seisoma-asennosta istumaan, tavoitteena aktiivinen istuma-asento. Aktiivisessa istuma-asennossa kuntoutuja säilyttää kehon massakeskipisteen mahdollisimman ylhäällä. Aktiivinen istuma-asento ja hyvä posturaalinen kontrolli on edellytys selektiiviliikkeiden harjoittamiseksi. Mitä sen saavuttamiseksi sitten tarvitaan?
- kaksi "aktiivista" alaraajaa, joissa hyvä linjaus, 
- core aktivaatio -> APA (anticipatory postural adjustments) 
- polvien selektiivinen koukistus eteen, eksentrinen lihastyö
- lantion eriytynyt liike
Näitä voidaan myös harjoitella erikseen liikkeen aikana ja sen avulla voidaan analysoida kuntoutujan liikettä, voimaa ja posturaalista kontrollia.

Active core

Näillä eväillä huomiseen päivään ja core kontrollin seuraksi tulee scapula settingiä :)

Black Friday -feeliksillä,
TAB

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

Supersankaritar - vaikean aivovamman jälkeen todelliseksi taiteilijaksi!

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa