Osittainen selkäydinvamma, Bobath ja painokevennetty kävelyharjoittelu


Kurssin viimeisenä päivänä saimme luennon painokevennetystä kävelyharjoittelusta ja ylipäätään kävely/juoksumattoharjoittelusta osittaisilla selkäydinvammakuntoutujilla. Taustaksi voisi sanoa, että kouluttajamme-Julie on käyttänyt kävelymattoharjoittelua PALJON kuntoutujiensa kanssa, mutta painokevennystä useimmiten vain minimaalisella kevennyksellä. Normaalin kävelyn oppiminen vaatii loadingia ja unloadingia (suomeksi: ?). Tutkimusten mukaan painokevennetyssä harjoittelussa tulee olla alle 30% henkilön omasta painosta. Julie (kouluttaja) käyttää paljon vähempää kevennystä. Erityisen tärkeää on miettiä, mitä harjoittelulla halutaan saavuttaa eli tulee olla yksilöllisesti mietitty kenelle on tarpeen.

Neurofysiologiset todisteet tukevat BWST:n (Body-weight-support treadmill) käyttöä. Tutkimuksia BWST:stä on tehty paljon, mutta merkittävät RCT-tutkimukset puuttuvat. Potilasaineiston valinta ei ole ollut onnistunut ja tavoitteet BWST-harjoitteluun ovat epäselviä kirjallisuudessa. Tutkimusasetelmissa on hyvin satunnaisesti/mielivaltaisesti käytetty eri vauhteja, kestoa ja eri määriä painokevennystä. Ei myöskään ole kirjattu, miten kävelyä on fasilitoitu.

Course completed!
Lokomat-kävelyharjoittelusta keskusteltiin myös ja saimme suosituksen kokeilla itse kävelemistä sillä. Lokomat-harjoittelu ei optimaalinen osittaisten selkäydinvammakuntoutujien tai avh-kuntoutujien kanssa: ”Lokomat kävelee Lokomatin tyylillä!” Katselin videoita Youtubesta ja huomasin, että kouluttajan kokemukset puutteellisesta lonkan ojennuksesta ja toe-off –vaiheesta todellakin puuttuvat. Tavoitteena motorisessa uudelleen oppimisessa on ohjata tyypillinen kävelyn malli kantaiskusta aina ”varpaan irrotukseen” asti lonkkaa ojentaen, jotta pikkuaivomme voisivat sen tunnistaa. Pikkuaivojen osuus liikkeen hienosäädössä ja jatkumisessa on merkittävä. Mikäli joku kävelyn liikepatteriin kuuluvista osasista uupuu, tulee liikkumisemme aina olemaan kortikaalista eli kävellessämme ”ajattelemme kävelemistä”. Tämä ei ole normaalia. Lokomat ei saanut enempää huomiota, mutta Exoskeleton sen sijaan saattaa olla tulevaisuuden suuri mahdollisuus! Ainakin ensimmäiset kokemukset ovat olleet myönteisiä ja kouluttajamme kertoi kokeilleen sitä myös omilla kuntoutujillaan noin viikko sitten. Osalle se toimi, osalle ei. Hän korosti kuitenkin (yhä uudelleen), että on hyvin tarkkaan pohdittava kenelle ja milloin mikäkin on normaalin liikkeen kannalta merkittävä!
Yläkuvassa bwst ja alhaalla exoskeleton, liitteenä lähteet


Kouluttajallamme oli videoita hänen omista kuntoutujistaan, ja kuinka heidän posturaalista kontrolliaan on voitu parantaa jo yhdellä yksittäiselllä BWST-harjoittelusessiolla. Hänen mukaansa kävelymattoharjoittelu(kevennyksellä tai ilman) antaa paljon mahdollisuuksia kuntoutukseen kun se on oikein ajoitettu ja suunniteltu. 10 vuoden kokemuksella hän suosittelee BWST-harjoittelua kuntoutujille, joita on mahdollista fasilitoida jalasta (ei hyperrefleksiaa tms.), he pystyvät säilyttämään vartalon pystyasennon, hahmotus on normaali, he ovat saaneet kokemuksen yhdellä jalalla seisomisesta eikä heillä ole alaraajojen nivelissä liikerajoitusta (jotka voivat provosoitua harjoittelussa). Resiprokaaliset liikkeet ovat hyvä keino aktivoida neurofysiologisesti myös vartalonhallintaa jne. On myös hyvä muistaa, että kävelynopeutta on treenattava suuremmilla nopeuksilla, mikäli halutaan parempi vartalon hallinta ja kävely nopeammin on mahdollista.

Reput täynnä uutta ja vähän vanhaakin!
Tässä lyhyesti siis BWST-harjoittelusta ja mitä tiivistetysti halusin ainakin kollegoille tuoda esille. Omalla kohdallani kävelymatolla harjoittelu on jäänyt turhan vähälle ja kotiin palattua täytyykin ottaa asiaksi tutustua mahdollisuuksiin tarkemmin. Onneksi Jyväskylässä muutamilla fysioterapiakeskuksilla on mahdollisuus painokevennetyn kävelyharjoittelun kokeiluun. Ehkä Jyväskylän yliopistossa joku kiinnostuisi tekemään myös tarkempaa tutkimusta BWST:stä ja hyödyistä neurologisilla kuntoutujilla!



Gracias Spain and The Amazing Julie Vaughan-Graham!

TAB

Lähteet bwst-kuva: http://www.physio-logic.com/media/physio-logic-acquires-a-woodway-body-weight-support-treadmill-bwst.html
Exoskeleton-kuva: http://www.popularmechanics.com/technology/robots/g1367/know-your-mechanical-exoskeletons/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa

EI IKINÄ