Paluu arkeen ja poimintoja mediasta

Espanjan maalta kotiuduttuani ja pienen siirtymävaiheen jälkeen oli mukava palata työhön ja tavata uudet ja jo tutut asiakkaat. Kovasti olivat kaikki tehneet töitä oman kunnon eteen ja tulokset olivat nähtävissä. Kävelytavoitteet oli sovittu etukäteen: eräs kuntoutuja otti tavoitteeksi 20 km ja toinen 6 km. Molemmat ylittivät tavoitteensa reilusti ja nyt ensimmäisen terapian aikana huomattiinkin jo uusia asioita, joihin tulee kiinnittää huomiota. Heidän kanssaan sovittiinkin, että omiin harjoitteisiin tulee jatkossakin sisältyä kohtuu aerobinen harjoittelu ja kävely, terapiassa keskitytään etenkin vartalon liikkuvuuden ja hallinnan paranemiseen. Hämmästyttävää oli myös huomata (sekä kuntoutujasta että terapeutista) että vaikka kävely onkin jo kohtuullista niin alaraajan ollessa oikeassa linjauksessa (alignment), paino ei tulekaan kunnolla jalalle ja siksi esim. ilman keppiä kävely ei vain vielä tunnu kotoisalta.

Paljon muutakin merkittävää tuli taas tunnistettua ihan eri tavalla vartalon liikkuvuuteen ja hallintaan liittyen kun koulutuksessa oli asioita pohdittu ja harjoitettu. Voisi todeta taas: first comes body – then comes body – and then…. (ks.kuva :) )


Viikolla katsoin jälkilähetyksenä myös Studio55 –lähetyksen ”Aivoverenkiertohäiriöiden hoidon uudet tutkimustulokset”, jossa neurologian erikoislääkäri Mika Koskinen kertoo uusia tutkimustuloksia. Lähes 25000 suomalaista sairastuu vuosittain aivoinfarktiin tai aivoverenvuotoon. Akuuttihoito Suomessa on varmasti huippua, mutta kuten Koskinenkin toteaa sen jälkeinen kuntoutus on heikommalla tolalla. Vain 15 % niistä, jotka todella tarvitsevat intensiivisen ja moniammatillisen kuntoutuksen sairastumisen jälkeen, saavat sen. Hyviä esimerkkejäkin Suomesta kuulemma löytyy akuuttikuntoutuksen osalta. Koskinen mainitsi Seinäjoen, Mikkelin ja Eksoten alueet sekä tietysti oman alueensa Pirkanmaan. Näillä alueilla akuuttikuntoutukseen pääsy toteutuu parhaiten ja töitä sen onnistumiseksi on tehty. Ja kyllä tärkeää on myös osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta, joilla on paras tieto AVH-kuntoutujan ongelmista ja niiden kuntouttamisesta. Itse Bobath-kouluttautuneena ja konseptiin tutustuneena, uskallan suositella Bobath-koulutuksen käynyttä fysioterapeuttia kaikille AVH-kuntoutujille.


Kuukauden kuntoutusjakso maksaa 20000 euroa ja toisaalta laitostuminen sairauden seurauksena 50000/vuosi. Eli kyllä kuntoutus kannattaa!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

EI IKINÄ

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

Neurologinen kuntoutus - Miks just Bobath?