Supersankaritar - vaikean aivovamman jälkeen todelliseksi taiteilijaksi!


Olit nuori ja kaunis, täynnä elämää ja tulevaisuus edessä. Kesäisenä yönä olit tuttusi kyydissä kun autonne joutui onnettomuuteen. Sinut löydettiin pahoin vaurioituneesta autosta ja kiidätettiin sairaalaan. Tuosta hetkestä on jo aikaa. Tilanne oli vaikea ja johti vaikeaan aivovammaan, liikuntakyvyttömyyteen, etkä pystynyt syömään tai puhumaan. Fysioterapeuttisi kertoi alun olleen todella vaikea, kuntoutuksen alkaessa pystyit vain kääntämään päätäsi hieman toiseen suuntaan maatessasi. Olisiko näin vaikeasta aivoavammasta vielä mahdollisuus kuntoutua, päästä elämään edes hieman omannäköistä elämää ja toteuttaa omia unelmiaan?

Tapasin sinut ollessasi noin parikymppinen nuori nainen. Tapasimme sattumalta, ja yhden kesäkuukauden ajan sain tutustua sinuun ja oppia tuntemaan sinua. Muistan, miten alkuun haasteita olivat muun muassa huono unenlaatu ja nukkuminen, istuma-asento tai ylipäätään asennot olivat sinulle vaikeita jopa tuen kanssa, pään kannattelu oli erityisen työlästä ja vain hetkittäin jaksoit pitää pään ylhäällä syödessä tai tarkastellessa tilanteita ympärilläsi. Alusta alkaen minulla oli tunne, että kaiken tämän takana on nuori nainen, jolla on vielä potentiaalia ja halu saavuttaa asioita elämässä. Jollain tapaa kiinnostuksesi asioihin ja ihmisiin, ilmeesi ja eleesi ja välillä keskustelun tiimellyksessä välähtänyt pilke slimäkulmassa ja kaunis hymysi välittivät viestiä, että sinulla on vielä tarina kerrottavana. 

Muutaman tapaamisemme jälkeen, olin saanut jonkinlaisen kuvan toimintakyvystäsi ja yhdessä muutaman muun kollegan kanssa, teimme suunnitelman kesäkuun ajalle. Tavoitteemme oli tarjota sinulle hyvin yksilöllinen ja spesifi kuntoutusjakso, jossa tavoitteena parempi elämänlaatu ja harjoittaa valmiuksia, jotta sinulla on mahdollisuus saavuttaa unelmiasi. Niinpä aloitimme intensiivisen ja erityisesti sinulle suunnitellun kuntoutuspolun. Kesäkuu meni hujauksessa, opimme paljon ja saavutimme myös pieniä onnistumisen askeleita. Oma terapeuttisi soitteli ja kävimme läpi tilannettasi ja vaihdoimme ajatuksia, miten olisi hyvä jatkaa. Tästä konsultaatiosta innostuneena, äitisi tiedusteli mahdollisuutta vierailusta myös kotipaikkakunnallasi. Vakuutusyhtiö oli myötämielinen yhteistyölle ja näin saimme jatkaa tapaamisia muutaman kerran vuodessa ja jatkaa yhteistä matkaa sinun ja terapiatiimisi kanssa.

Kotikäynnillä perehdyimme enemmän alkuun kodin apuvälineisiin ja toimintaympäristöön. Miten se sopisi entistä paremmin sinun tarpeisiin ja mahdollistaisi sujuvan arjen. Muutoksia oli muun muassa sängyn patjan vaihto. Decubitus-patja vaihdettiiin normaaliin patjaan, joka mahdollisti sínulle stabiilin ympäristön ja unenlaatu sekä nukkuminen muuttui heti parempaan. Painehaavaongelmia kun ei sinulla ole ja pystyt jonkin verran vaihtamaan asentoa tarvittaessa, on se helpompaa kun alusta pysyy paikallaan siinä kääntyessä. Mikäli patja "elää" koko ajan, voi se suurelle osalle aivovammakuntoutujia aiheuttaa tunteen putoamisesta ja kaatumisesta jopa sängyssä. Tällöin nukahtaminen on vaikeaa ja unenlaatu erityisen heikkoa. Patjan vaihdon lisäksi pyörätuoli koki useat muutokset ja taisipa siinä käydä niinkin, että nojatuolista oli toisinaan mukavampi televsisiota katsella ja seurustella tuttujen kanssa.

Näihin vuosiin on mahtunut paljon ja enimmäkseen onnistumisia. Tärkein henkilö tässä kaikessa olet ollut sinä itse ja se uskomaton sisu ja periksiantamattomuus, joka on vienyt sinua eteenpäin. Muutama operaatiokin sinulla oli, mutta kuntouduit niistä upeasti. Jalkaterien ja akillesten operaatiot pohdituttivat alkuun ainakin minua, mutta nyt muutama vuosi niistä ja lopputulosta tarkastellessa, ei paremmin olisi voineet onnistua. Operaatio mahdollisti sinulle taas siirtymiset ja lyhyet kävelyt tuen turvin ja mikä tärkeintä - ihanat ja kauniit kengät, joita voit taas pitää! Tämä kaikki oli mahdollista vain oman fysioterapeuttisi Annen sitkeän työn yhdessä tietysti kaikkien avustajien ja sinun kanssa.

Moniammatilliset tapaamiset ovat mahdollistaneet myös koko tiimisi osaamisen vahvistumisen ja heidän ymmärrys kokonaisvaltaisesta kuntoutuksesta on kehittynyt jatkuvasti. Miten fysio- toiminta- ja puheterapeutti voivatkaan tukea toisiaan kun tavoitteet ovat yhteiset. Toimintaterapeuttisi Sanna on jatkuvasti ollut kiinnostunut kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnistasi, kommunikointimahdollisuuksista ja nyt viimeisimpänä kiinnostuksesi taiteeseen on ollut mahdollista hänen avulla. Käsien toiminta on edistynyt ja olet tehnyt upeita maalauksia ja timanttitöitä, joissa vaaditaan äärimmäistä luovuutta, mutta myös pikkutarkkaa työtä. 

Olet matkustellut etelän lämmössä nautiskelemassa auringosta ystäviesi kanssa, kotikylän klubilla kuuntelemassa livebändejä ja viihdyttämässä backstagella. Olet löytänyt taiteen ja käsityöt, joiden kautta saat mahdollisuuden olla luova ja tehdä asioita joista todella nautit. Sinusta on tullut todellinen taiteilija ja arjen nautiskelija! 

Tapasimme tänään toistaiseksi viimeisen kerran, yhteinen matkamme on kestänyt 5-6 vuotta. Yleensä näihin tilanteisiin liittyy haikeutta, mutta sinun kanssa ei tällaista tunnetta tule. Olen onnellinen, että olen saanut olla osa polkuasi ja mukana mahdollistamassa näitä edistyksen askelia. Olet edelleen nuori ja kaunis ja entistä enemmän kiinni omissa unelmissa. Ehkä hieman mukauttaen ja muiden avun turvin, mutta vahvasti kiinni elämässä. 


Olet osoittanut meille kaikille, miten yksilöllisen ja spesifin kuntoutuksen avulla, voidaan vaikeassa tilanteessakin saada tuloksia ja mahdollistaa parempi elämänlaatu ja osallistavampi arki. Kiitos kun jaoit tarinasi supersankaritar!

Auf Wiedersehen mein Freund und alles Gute fur die Zukunft!

TAB


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa