"KORI KUNTOON!" - Core -harjoittelua avh-kuntoutujalla

Six Bäck ei välttämättä kerro vartalosi toiminta-
kyvystä, mutta voi kiinnittää
katseita


Viimeisten viikkojen aikana olen useamman kuntoutujan kanssa keskittynyt vartalon lihasten harjoitteluun, teemana kori kuntoon! Teema sai alkunsa erään kuntoutujan puolison toteamuksesta kun olivat tehneet treenejä yhdessä kotona. Coresta tuli kori ja vaimon "valmennuksessa" harjoitteet sujuivat uusin termein!

Core-harjoittelusta posturaalisen kontrollin tukena olemme jutelleet kaikkien kuntoutujieni kanssa ja useat heistä ovat kertoneet, että parhaat "kiksit" he saavat vartalon ja coren harjoitteista. "Niiden jälkeen olo on usein pidempään hyvä, jäykkyys vähenee ja tasapaino on parempi ja liikkuminen helpompaa". 

AVH:n seurauksena usein vartalon lihakset heikkenevät ja fysioterapiassa huomiota tulisi kiinnittää myös ns. paremman puoliskon vartalon lihasten harjoitteluun. Hyvä vartalon toimintakyky on todettu merkittäväksi tekijäksi ennustettaessa myöhempää kuntoutumista AVH:n jälkeen. On todettu, että heikkenemistä tapahtuu vartalon molemmilla puoliskoilla. Kuntoutujilla tämä näkyy vartalon koukistajissa, ojentajissa ja rotaatioon osallistuvissa lihasryhmissä. AVH-kuntoutujilla vartalon käyttöä ja harjoittelua vaikeuttavat vartalon asennon heikko tunnistaminen ja lihasten heikkous. Näillä tekijöillä on vaikutus myös heidän tasapainon hallintaan ja liikkumiseen. (Buryukavci et.al.2017, Karthikbabu et al. 2012)

Trunk impairment scale (TIS) toimii hyvänä perustestinä neurologisille kuntoutujille, mikäli halutaan tarkemmin tietoa heidän vartalon toimintakyvystä. Siinä testataan ylä- ja alavartalon lateraalifleksiot ja rotaatiot. Testi antaa fysioterapeutille lisätietoa vartalon lihasten toiminnasta, liikkuvuudesta ja miten kuntoutuja hahmottaa oman kehon liikkeitä. 

Vartalon epäsymmetrinen alkuasento voi vaikeuttaa
optimaalista harjoittelua. Pään nosto alustalta voi 
heikon hahmottamisen ja linjauksen vuoksi aktivoida 
vain toista puolta vartalosta. 

Harjoittelussa ja kotiharjoitteiden ohjaamisessa on hyvä varmistaa, että kuntoutuja hahmottaa vartalon oikean asennon ja toisinaan terapeutin fasilitaatio tässä on tarpeen. Kun linjaukset ovat optimaaliset, myös lihasten vahvistaminen on mahdollista. Selinmakuulla tehtävissä harjoitteissa huomioita tulee kiinnittää alkuasennon symmetrisyyteen ja usein esimerkiksi kaularangan fleksio oikein fasilitoituna voi helpottaa kuntoutujaa aktivoimaan paremmin ja symmetrisemmin vartalon lihakset. Rotaatioissa ja lateraalifleksioissa vaikeutena on usein posturaalinen kontrolli ja kuinka stabiloida vartalon osia selektiivisesti. Ne vaativat kykyä olla yhtä aikaa sekä stabiili että mobiili. Jotta core-lihasten harjoittelu olisi optimaalista ja tukisi kuntoutumista ja toiminnan palautumista jatkossa, näiden harjoitteluun kannattaa kuntoutujia ohjata jo varhaisessa vaiheessa. 

Vahvat keskivartalon lihakset ovat tärkeitä huippu-urheilijan tähdätessä entistä optimaalisempaan suoritukseen ja vaikka tavoitteet ovat erilaiset huippu-urheilussa ja neurologisessa kuntoutuksessa, yhteneväisyyksiä periaatteissa kuitenkin on:

Oikeanlaisen suoritustavan oppiminen ja riittävä määrä toistoja ja kuormitusta!

Kouluttajan "kori"
- treeniä vailla?

Tsemppiä kori-harjoitteluun,
TAB


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

EI IKINÄ

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa