Modernimpaa neurologista fysioterapiaa?

Kaiken erikoisosaamisen hallitseminen fysioterapiassa on mahdotonta. Jokainen fysioterapeutti toimii parhaan osaamisensa mukaan ja pyrkii kuntouttamaan asiakkaitaan parhaalla ammattitaidollaan mahdollistaen heille paremman elämänlaadun ja optimaaliset mahdollisuudet selviytyä arjesta. Jatkuva kouluttautuminen ja tutkimustiedon tarkastelu tuntuu olevan itselle arkipäivää, vie toisinaan aikaa arjen työstä, mutta asiakkaat tuntuvat olevan tyytyväisiä yhteistyöllä saamiimme tuloksiin.

Olen Bobath-erikoistunut fysioterapeutti, mutta mitään valmista mallia/valmista kaavaa minulla ei kuntoutujalle ole tarjota kun hänet tapaan. Bobath on lähestymistapa - ei resepti eikä malli, jonka mukaan tehdään terapiaa. Jokaisella kuntoutujalla on oma liikkumisen tai toiminnan ongelma, jonka vuoksi he tulevat fysioterapiaan. Fysioterapia keskittyy optimaaliseen kuntoutustulokseen, emme hoida diagnoosia🙈. Alla oleva kaavio ohjaa kliinistä päättelyäni, jonka pohjalta suunnittelen yksilöllisesti terapiaa yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakkaan tavoitteet toimivat pohjana tarkemmalle suunnittelulle. Terapialle pohdin hypoteeseja ja hyväksyn tai hylkään niitä terapian edetessä. Prosessi sisältää jatkuvaa uudelleen arviointia ja tarvittaessa tavoitteiden tarkastelua. Jokainen terapiatilanne alkaa uudella arviolla sen hetkisestä tilanteesta, keskiössä on asiakas kokonaisuutena ja yksilönä.

Kuvan lähde www.ibita.org/model-of-bobath-clinical-practice/

Useita julkaisuja ja tutkimuksia tehdään fysioterapiamenetelmien vaikuttavuudesta ja kustannustehokkuudesta. Fysioterapeutit erikoistuvat ja syventävät osaamistaan vuosittain useissa koulutuksissa ja seminaareissa. Tavoitteena on laadukkaat ja vaikuttavat menetelmät fysioterapiassa, jotta voisimme auttaa asiakkaitamme. Fysioterapia on tieteenalana edelleen kehittyvä. Jatkuvasti nousee uusia käsitteitä, teorioita ja työkaluja, jotka kyseenalaistavat vanhoja ja luovat uusia. Perusasiat, kuten anatomia, fysiologia, neurofysiologia, biomekaniikka ja motorinen oppiminen tulevat kuitenkin aina olemaan perusta fysioterapialle. Myös näiden tieto päivittyy jatkuvasti. Uudet tai vanhat menetelmät eivät välttämättä ole huonoja eikä niitä voida verrata eri asiakasryhmien saati kuntoutujien kesken.  Fysioterapeuttina tehtävämme on tutkimiseen ja liikeanalyysiin perustuen valita ne asiakkaalle oikeat menetelmät tai lähestymistapa.

Fysioterapian tutkiminen on tärkeää, mutta tutkimusasetelmat ja rajaukset usein haastavia tutkijoille. Tutkimuksissa menetelmät ovat usein määrällisiä ja koska fysioterapian useat lähestymistavat ovat laadullisia, niiden vaikuttavuutta voi olla haastava osoittaa saati verrata tehokkuudessaan. Fysioterapiainterventio perustuu vuorovaikutukseen, kliiniseen päättelyyn, hypoteeseihin, manuaalisiin tekniikoihin, asiakkaan ohjaamiseen ja asiakkaan omatoimiseen harjoitteluun. Näiden kaikkien tekijöiden vakiointi on haastavaa ellei mahdotonta, kun mietitään mahdollista tutkimuksen asetelmaa. Tulevaisuudessa olisikin hyvä tarkastella tutkimusten laatua entisestään, ehkä jopa uskaltaa tehdä enemmän laadullista tutkimusta määrällisen sijaan, jotta saadaan oikeasti merkittävää tietoa työmme tuloksista.

Mitä jos keskittyisimme kehittämään fysioterapiaa eikä vertailemaan työkaluja sen sisällä? Perusfysioterapeutin kliiniseen päättelyyn tulee sisältyä liikkeen/toiminnan analyysia, hypoteesien muodostamista ja hylkäämistä, terapiaa ja uudelleen arviointia. Arvio perustuu sen hetken parhaaseen osaamiseemme. Oman erikoisalansa ammattilainen valitsee tämän jälkeen asiakkaalle sopivat työkalut ja lähestymisen ongelmaan. Mikäli oma osaaminen ei riitä tai tiedossa on ongelmaan erikoistunut kollega, ohjaamme asiakkaan hänen pakeille. Ehkä kouluttaudumme lisää, jotta jatkossa voimme auttaa asiakasta paremmin. Fysioterapian kehittämisen kannalta tämä olisi varmasti se paras tapa saada vaikuttavuutta ja kehittää alaamme edelleen. 

Kollegiaalisesti,
TAB

Kommentit

  1. Tuo alan kehitys on tärkeää kyllä etenkin näissä hoitoalan sektoreilla. Minä itse olen etsimässä fysioterapiaa, joka olisi sopiva minun tarpeilleni. Täytyy hieman selailla myös naapuripaikkakunnan vaihtoehtoja.
    https://www.lehmolanfysioterapia.fi/fysioterapiaa

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

EI IKINÄ

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa