Mikä olisi minun kuntoutujalle tärkeintä just nyt?




Kaikki vaikuttaa kaikkeen...
Aivoinfarktin jälkeen halvaantunut yläraaja saattaa kävellessä estää vartalon resiprokaaliset liikkeet, koska hartia jää taakse. Nilkan jäykkyys voi estää painonsiirtymisen halvaantuneelle jalalle, jolloin paino ei koskaan siirry kokonaan toiselle puolelle ja esimerkiksi kepin käyttö kävellessä on välttämätöntä. Onkin mietittävä:

- Mikä olisi juuri minun kuntoutujalle oikea interventio nyt?
- Olisiko se tehostetun käden harjoittelu, painokevennetty kävelykuntoutus vai joku muu?

Tällä viikolla sain osallistua kahteen yhteistyökäyntiin kahden muun terapeutin kanssa, toinen oli toimintaterapeutti ja toinen oli fysioterapeutti. Pohdimme, mikä olisi heidän kuntoutujilleen tärkeää juuri nyt kuntoutumisen kannalta. Toisen kuntoutujan kohdalla pohdittiin erilaisten yläraajaharjoitteiden merkitystä arjen toimintoihin ja toisen kohdalla painokevennetyn kävelyn hyötyjä tällä hetkellä.
Case 1 hyötyi suunnattomasti yhteisterapiasta kun fysioterapeutti ohjasi ja fasilitoi vartalon hallintaan liittyviä asioita ja toimintaterapeutti sai keskittyä hyvän lapatuen saavutettuaan, yläraajan ja käden eriytyneisiin liikkeisiin pöytätasossa. Toimintaterapiassa tavoitteena onkin jatkossa huomioida arjen toiminnoissa enemmän vartalon asentoa ja kontrollia ja Neglectin aiheuttamaa toisen puolen huomiotta jättämistä. Herkästi vahvempi puoli vartalosta on liian aktiivinen ja sammuttaa heikommalta puolelta tulevan sensorisen informaation.

Case 2:n tapasin ensimmäisen kerran ja kävimme läpi tunnon testauksen ja posturaaliseen kontrolliin liittyviä asioita. Kuntoutujalla oli oikean puolen hemipareesi ja afasia. Keskustelimme kuntoutujan lähdöstä painokevennettyyn kävelykuntoutukseen ja loppujen lopuksi suosittelin, josko sitä siirtäisi? Miksi?

Vaikka kuntoutuja liikkui itsenäisesti rollaattorin kanssa, hänellä oli laajat tuntopuutokset oikealla puolella. Lisäksi jalassa ja kädessä oli hypersensitiivisyyttä, joka sai kuntoutujan sanomaan muutamia voimasanoja kun niihin koski. Hetken terapian jälkeen hypersensitiivisyys rauhoittui ja koko oikean puolen tonus hieman laski. Hypersensitiivisyys on sensorinen ongelma ja sen kuntouttaminen on yhtä tärkeää kuin motorinen. Motorisesti kuntoutujalla oli hyvät liikemallit ja eriytyneet liikkeet kädessä ja sormissa. Alaraajassa liikkeet olivat vähemmän selektiivisiä ja tonus kohonnut. Istuessa paino jäi taakse, vasen kanta oli jatkuvasti irti lattiasta ja oikea jalka suoristui eteen, tehden istumisesta erittäin työlästä. Kokeilimme kävelyä matolla, mutta ilman kevennystä. Vauhti oli alle 1km/h, mutta jo se oli kuntoutujalle haastava ja hän halusi lopettaa minuutin kävelyn jälkeen. Oli hieman pelokkaan oloinen ja kysyinkin miksi. Alkuun ei osannut sanoa, mutta hiljalleen selvisi että parempi jalka alkoi väsyä. Vauhdin ollessa näin hidas, voi se osaltaan lisätä kompensatoristen lihasten käyttöä, mutta kuntoutuja koki nopeamman vauhdin pelottavaksi. Keskustelimme lopuksi kuntoutujan ja oman terapeutin kanssa, josko jakson siirtäminen hieman myöhemmäksi olisi eduksi. Kävimme yhdessä läpi harjoitteita joiden avulla olisi mahdollista päivittää kuntoutujan body schemaa terapiassa. Oikean puolen hahmottaminen helpottaisi liikkumista ja arjen toimintoja. Hypersensitiivisyys tulisi saada hallintaan, jotta oikealta puolelta tuleva sensorinen informaatio ymmärretään aivoissa oikein. Uskon, että kuntoutuja hyötyy jossain vaiheessa kuntoutumista myös painokevennetystä kävelyharjoittelusta, mutta valmiuksia olisi hyvä jalostaa lisää, jotta saavutetaan paras mahdollinen hyöty.

On hyvä muistaa, että painokevennetty kävely ei sovi kaikille. Kun matto liikkuu, mutta maisema ei, voi se olla osalle kuntoutujista mahdotonta ymmärtää. Näiltä katastrofeilta vältytään kun huomioidaan kuntoutuja yksilöllisesti ja mahdollisesti kokeillaan, miten matolla kävely koetaan. Käden harjoitteet pakotetusti tai muiden interventioiden avulla usein/aina vaikuttavat jotenkin kuntoutujan tekemiseen, mutta milloin ja mitä tarvitset juuri sinun kuntoutujalle?

Uskon, että "täsmäterapialla" pystymme tulevaisuudessa saamaan entistä parempia tuloksia neurologisten kuntoutujiemme kanssa.

Rohkeudella,
TAB




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

EI IKINÄ

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa