AIVOJEN PLASTISUUS ON VAIN NIIN UPEA JA IHMEELLINEN ASIA !

Hieman harmistuneena istuin kirjoittamaan tätä blogiani. Luin äskettäin hienon ja puhuttelevan blogin, jonka oli kirjoittanut kollegani Susanna Antikainen. Hän käsitteli blogissaan muun muassa sitä, että jos et osaa tai tiedä työssäsi jotain, niin ota selvää tai ohjaa tarvittaessa asiakas eteenpäin. Susannaa kompaten: Kun et osaa - opiskele, Kun et tiedä – konsultoi, Kun et ymmärrä – tutki! 

Oma huolenaihe ja murheellisuus koskee viime aikoina tapaamiani kuntoutujia ja heidän lähiverkostoaan. Molemmilla kuntoutujilla on taustalla aivotapahtuma ja jo melko pitkä aika kulunut. Kuntoutujien tai heidän läheistensä toivo kuntoutumisesta ja sen mahdollisuuksista oli ikävästi "teilattu" neurologin ja fysioterapeutin toimesta. 

Toivottavasti blogini herättäisi keskustelua siitä, miten kuntoutumisen tuloksia ennustetaan, kuka ennustaa ja onko edes tarve ennustaa?  

Jokainen katu on tarkoitettu kuljettavaksi..
Viime kesänä "meikäläisen matti" sai aivoinfarktin ja liuotushoitoa ei ehditty tehdä. Kuntoutus ei ollut oikein hänen mielestään onnistunut sairaalassa ja terveyskeskukseen siirryttyään oli matkat asiakkaalle liian kalliita ajaa taksilla, joten käynnit toteutuivat harvaan. 8 kuukautta kului aikaa kaikkinensa, kunnes hän sai Kelan maksusitoumuksen ja kuntoutus kotoa käsin alkoi. Ensimmäisten käyntien aikana keskustelimme suunnitelmista ja tavoitteista kuntoutukselle ja avustaja hämmästyneenä kysyikin, että voisiko matti vielä oikeasti kävellä? Avustaja sanoi, ettei matille oltu sairaalassa osattu tai ehditty kertoa mitään, millaisia mahdollisuuksia tällaisen tapauksen jälkeen on kuntoutua. Matti oli tähän asti ajatellut, että tämä oli nyt tässä ja hän istuu lopun ikäänsä pyörätuolissa. Totesin hänelle, ettei kukaan tiedän miten kuntoutuminen alkaa edistyä, mutta toivosta ei kannata luopua. 

Toinen harmittava tapaus sattui samaisen viikon sisälle. Yli vuosi sitten asiakas vammautui aivotrauman seurauksena vakavasti. Kun puolisen vuotta oli vammautumisesta kulunut oli neurologi sanonut, että ”hän ei tule kotiutumaan – jatkohoitopaikka on laitoksessa”. Osastolla fysioterapeutti oli tokaissut omaiselle, ettei hänen puolisonsa tule ikinä kävelemään. Tapasin pariskunnan hiljattain ja olin hämilläni näistä lausunnoista, kuten oli pariskuntakin, joka oli odottanut pääsevänsä jatkamaan kuntoutusta kotona. Noin vuoden kuluttua traumasta kuntoutuja on päässyt kotiin ja myös avokuntoutus on alkanut kotoa käsin. Ensimmäiset askeleet on otettu kevyen tuen turvin ja siirtymiset sujuvat varmistuksen turvin. Keskustellessani pariskunnan kanssa, kerroin että koskaan ei tiedä miten hyvin aivot ja hermoverkosto voivat palautua ja miten kuntoutuminen edistyy, mutta katsotaan miten pääsemme eteenpäin. Ei siis luvata eikä ennusteta mitään, mutta kerrotaan että mahdollisuuksia on!

On hyvä nähdä ne pienet valonpilkahdukset metsältä vaikka
joskus ne meinataan meiltä piilottaa.
Toivon, etteivät lääkärit tai terapeutit lähtisi kovin herkästi ennustamaan tulevia kuntoutustuloksia, koska joskus tarvitaan enemmän aikaa kuin se 1 vuosi ja silti voidaan saavuttaa uusia asioita kuntoutujan toimintakyvyssä. Joskus alkuaika menee yleisvoinnin paranemiseen ja kuntoutustulokset saavutetaan vasta myöhemmin. Tämä omaisille ja kuntoutujille suunnattu viestintä tulisi olla meiltä selkeämpää. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun itse asiaan törmään, mutta toivottavasti tällaiset "lausumat" vähenevät. Annetaan siis kaikille mahdollisuus, koska aivojen plastisuutta ei voi ennustaa. Oikeanlaisella terapialla siihen kuitenkin voidaan vaikuttaa! 

Laitan lähteisiin uudelleen Enderby et al artikkelin ” a guessing game” ja alla pohdintaani aiemmassa blogikirjoituksessani:

Aamun väriloistoa - kaikki ei ole aina
niin mustavalkoista?
”Suomessa lääkärit kirjoittavat kuntoutussuunnitelmaan usein ensimmäiseksi vuodeksi fysioterapiaa kaksi kertaa viikossa ja jatkossa kerran tai harvemmin. Kela sitten päättää, miten paljon tutkimuksien mukaan kannattaa kuntouttaa ensimmäisen vuoden jälkeen. Enderby et al julkaisivat tutkimuksen 2016, jossa tuodaan esille näkemyksiä siitä, että kuntoutusta tulisi olla saatavilla myös akuuttivaiheen ja ensimmäisen vuoden jälkeen. Osa kuntoutujista hyötyy kuntoutuksesta heti akuutissa vaiheessa, mutta toisille voi olla kuntoutuksesta hyötyä vasta myöhemmin kun alun shokkivaihe on ohi. Kuntoutuksessa tulisikin miettiä, mitä ja milloin ja minkä verran? Tuntuu, että Suomessa ei uskalleta avata uusia käytänteitä tämän suhteen. Kuntoutujalle tulee pahimmassa tai parhaimmassa tapauksessa sairastumisen jälkeen pari henkilökohtaista avustajaa, fysioterapeutti, toimintaterapeutti, puheterapeutti ja neuropsykologi. Kaikki ladataan ensimmäiseen vuoteen ja sitten ei osata enää nähdä kuntoutuksen mahdollisuuksia jatkossa. Voisiko terapioita jaksottaa tarpeen mukaan? Joskus tuntuu, että intensiivinen tehojakso toisi enemmän tulosta kuin 1-2 kertaa viikossa edettäessä. Tällainen järjestely ja terapioiden toteutus toki vaatisi hyvää suunnittelua ja yhteistyötä eri terapeuttien kesken. Lisäksi kuntoutujan omat toiveet ja näkemykset tulisivat olla keskiössä, jotta motivaatio ja paras tulos kuntoutumiselle voidaan saavuttaa.”



Toivon hienoja kokemuksia ja kohtaamisia kaikille kollegoille,
THE AMAZING BRAIN!

Lähteet ja linkit

Linkki Susanna Antikaisen blogiin:


Enderby et al 2016: Accessing rehabilitation after stroke - a guessing game? Disability and Rehabilitation.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa

EI IKINÄ