Neglect - häiriö body schemassa?

Aivojen kyky yhdistellä informaatiota eri aistikanavista on perusta tarkalle sensoriselle kokemukselle ja tehokkaalle vuorovaikutukselle ympäristön kanssa: se parantaa ulkoisen ärsykkeen havaitsemista, minimoi konfliktitilanteita, nopeuttaa reagointikykyä, fasilitoi muistiprosesseja ja esineiden tunnistamista. Tehokas kehon ohjaaminen tavoitteelliseen toimintaan vaatii kehon neuraalisen edustuksen (body schema) ja avaruudellisen hahmottamisen yhdistämistä.

Neglectiä havaitaan usein aivojen toisen puoliskon vaurion seurauksena ihmisillä, usein syynä on aivoinfarkti tai aivoverenvuoto. Kliinisesti se määritellään vaikeudeksi havaita, huomioida ja suunnata huomiotaan aivoissa tapahtuneeseen vaurioon nähden vastakkaiselle puolelle. Eli oikean puolen aivoinfarkti voi aiheuttaa neglectiä vasemmalta puolelta tulevaan informaation huomioimiseen. Neglectiä voi esiintyä 10-82%:lla avh-kuntoutujista, joilla vaurio on oikealla aivopuoliskolla ja 15-65%:lla, joilla vaurio vasemmalla hemisfäärillä.
Mikäli henkilöllä on vasemman puolen neglectiä, voivat oireet olla seuraavia:
- He eivät näe ihmisiä tai esineitä vasemmalla puolellaan
- He eivät kuule ääniä, jotka tulevat vasemmalta puolelta
- He eivät huomaa sanoja sivun vasemmalta puolelta tai sanan vasenta puolikasta lukiessaan
- He syövät ruokaillessaan vain lautasen oikealla reunalla olevan annoksen
- He eivät käytä vasenta kättään tai jalkaansa, vaikka voisivat 

Neglect voi siis vaikuttaa kaikkiin aisteihin (näkö, kuulo, tunto) ja eri voimakkuudella. Se voi vaikuttaa myös mielikuviin. Sen seurauksena motorinen toiminta voi vaikeutua virheellisen palautteen (feedbackin) vuoksi (liikkeiden etsiminen). Henkilö voi jättää huomiotta kehon osia hemipuoleltaan. Siihen voi liittyä myös havaintojen sammumista, jolloin muista aistikanavista tulevat ärsykkeet ohittavat vasemmalta puolelta tulevan informaation.

Neglect-kuntoutujat eivät tyypillisesti ymmärrä että heiltä jää huomiotta tulevaa informaatiota tai joku osa tilasta toisella puolella. Oman kehomme hahmottaminen parietaalikorteksilla ja siihen vaikuttava useista aistikanavista integroitu informaatio ovat tärkeitä mekanismeja neglectissä. Neglectiä voidaankin pitää body scheman häiriönä.

Neurology, Saj, A.J. 2006: Where is the "straight-ahead" in spatial neglect?


Ensi viikolla Fysio Muuramessa järjestetään Bobath Advanced kurssi, jossa aiheena Neglect ja liikkuminen. Kouluttajina saksalainen Doris Kutscher-Meurer ja kanadalainen Marianne Lawton. Kurssilaiset tulevat akselilta Oulusta Helsinkiin ja kuntoutujatkin pitkin Keski-Suomea, Tikkakoskelta aina Jämsään saakka! Järjestäminen on aloitettu jo syksyllä 2017 ja ylihuomenna käynnistyy yksi upeimmista kokemuksista omalla klinikalla!

Seuraavassa blogissa käydäänkin sitten lyhyesti läpi, mitä meidän kuntoutukseen osallistuvien ammattilaisten tulisi huomioida terapiassa.

Innostunein terveisin,
TAB

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

Supersankaritar - vaikean aivovamman jälkeen todelliseksi taiteilijaksi!

Päivitys - Bobath lähestymistapa neurologisessa kuntoutuksessa