Liikkumaan oppiminen aivoverenkiertohäiriön jälkeen

"We want to help our patients to move optimally. Everybody learn to move again after stroke but quite often with compensatory strategies."

Viikko Bobath Advanced kandidaatin Line Syren klinikalla, Marstrandissa syvensi jälleen osaamistani aivoverenkiertohäiriöiden kuntoutukseen. Vartalon liikkuvuus ja dynaaminen stabiliteetti ovat pohja taloudelliselle ja tehokkaalle liikkumiselle. Viikon aikana luennoilla käytiin koko evoluution kirjo, miten asentomme on muuttunut sitten alkuihmisten ja mihin se on menossa nykyisen teknologian ja työn vaatimusten vuoksi. Huonot työasennot ja tietokoneiden aikakausi muuttavat asentotottumuksiamme ja vaikka kurssilaisilla ei neurologista sairautta ollutkaan, niin usealla meistä oli heikkoutta vartalon stabiliteetissa, heikko aktivaatio tai selkeää asymmetriaa vartalon syvissä lihaksissa tai lantion hallinnassa. Pystyasennon kannalta lantion seutu on isossa roolissa liikkumisemme kannalta. Lantion optimaalisen toiminnan takaamiseksi ja terapian tuloksellisuuden lisäämiseksi tulisi ymmärtää vestibulospinaaliradan merkitys ja nilkkastrategia, jotka aktivoivat coremme sekä reticulospinaalirata (pontine pathway) joka on tärkeä posturaaliselle kontrollille.

Muutokset liikkumisessamme tai toiminnassamme vaikuttavat paitsi body schemaamme myös korvaavien ns. kompensaatiomekanismien lisääntymiseen ja sitä kautta erilaisiin vaivoihin. EI siis tarvitse olla aivoverenkiertohäiriötä tai muutakaan neurologista sairautta kun kehomme muuttunut neurofysiologia ja biomekaniikka vaikuttavat liikkumiseemme.


Swing phase is much more
complicated than swing..
Kävelyn neurofysiologia ja biomekaniikka on aina mielenkiintoista ja sen tarkastelu eri konteksteissa tuo aina uusia ulottuvuuksia terapeuttiseen lähestymiseen. Nyt paneuduttiin tarkasti CPG (central pattern generator) "maailmaan" eli neuraaliseen verkostoon, joka säätelee kävelyämme selkäytimessä. Niiden tehtävänä on säädellä tukivaiheen ja heilahdusvaiheen ajoitusta sekä rytmiä. CPG-verkoston toimiessa optimaalisesti korteksi (aivokuori) saa keskittyä muihin tehtäviin eli kävelyä ei tarvitse ajatella. Ainut mihin tarvitsemme aivokuoren toimintaa on liikkeelle lähtö ja mahdollisen afferentin feedbackin aiheuttama muutos automaattisessa kävelyssä. CPG-verkoston aktivoimiseen iso merkitys on jalkaterän liikkuvuudella ja vahvoilla intrinsic-lihaksilla, jotka antavat muodon jalalle ja mahdollistavat sen dynaamisen stabiliteetin.

Tiesitkö tämän klonuksesta? 
"Clonus"


Kuntoutujan ollessa toipumassa aivotapahtumasta klonus usein ennustaa laskevien ratojen paranemista. Tällöin ei suositella stretch-reflex:n sammuttamista venyttämällä, vaan pyritään aktivoimaan kohdelihasta lisää, jolloin aktiopotentiaali kasvaa suuremmaksi ja saadaan aikaan kunnon lihassupistus. Botoxia tai baclonia ei siis tarvita avh-kuntotujien klonuksen sammuttamiseksi.

Kouluttajallamme Maryllä on uskomaton taito tehdä kaikki ohjauksensa ja fasilitaationsa biomekaniikan ja neurofysiologian lakien mukaan. Yhtään otetta tai liikettä ei tehdä turhaan vaan kaikella on tarkoituksensa ja tavoitteensa. Spesifi terapia, joka perustuu tarkkaan liikkumisen analyysiin ja kliiniseen päättelyyn, tuo tuloksia ja antaa kuntoutujille parhaat mahdooliset edellytykset liikkua paremmin ja taloudellisemmin.

Intoa puhkuvin ajatuksin,
TAB
Magic-Mary Lynch-Ellerington &
Line Syre

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

EI IKINÄ

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?

Neurologinen kuntoutus - Miks just Bobath?