Neurologinen kuntoutus - Miks just Bobath?

"Jos ihminen on oikeesti kokenut tällaisen muutoksen elämässään, että hän on sairastunut tai vammautunut näin vakavasti, minä olen sitä mieltä, että hän on oikeutettu maailman parhaaseen terapiaan ja kuntoutukseen." Näinhän se on ja ehkä tämä on se jokin, joka minua työssäni ajaa eteenpäin.

Pitkästä aikaa kuitenkin blogien äärelle. Ollut paljon kaikkea muuta, joten kirjoittelu ollut tauolla. Kuitenkin nyt oli taas sen verran ajatuksia, että ehkä voisi jotain kirjoitella tännekin. Siitähän se sitten lähti:

Bobath on niin mun juttu ja niin tuntuu olevan monen muunkin tuttavan kollegan, jotka työskentelevät aikuisten neurologisten kuntoutujien kanssa. Kai se vaan niin on, että samankaltaiset ajatukset ja päämäärät ohjaavat samanlaiset ihmiset samoille poluille. Tässä blogissa kirjoitan siis Bobath lähestymistavasta aikuisneurologisessa kuntoutuksessa.


Bobath-lähestymistapa on saanut alkunsa 1950 luvulta ja nyt 74 vuotta myöhemmin, nimi on säilynyt ja joitain ajatuksia alkutaipaleelta, jotka edelleen valideja, mutta suurin osa on mullistunut uuden tiedon ja ymmärryksen valossa. Siksi tämä sopii minulle. Ei jäädä historian ja vanhan tiedon varaan, vaan jatkuvasti etsitään uutta, tutkitaan tarkemmin ja kehitetään terapiaa entistä paremmaksi. Jos kuulit jotain Bobathista 10 vuotta sitten, suosittelen päivitystä. Jos luit artikkeleita Bobathista 10 vuotta sitten, suosittelen lukemaan uudempia. Viimeaikaiset muutamat julkaisut aikuisten Bobathiin liittyen ja sen saama kritiikki on varmasti ollut aiheellista, mutta jospa ensin päivitettäisiin tieto nykyaikaan, selvitetään aidosti nykytilanne ja unohdettaisiin 1970-luvulla jukaistut artikkelit. Fair play!

Bobath-lähestymistapa on pyrkinut uudistumaan (2020 viimeisin päivitys), päivittämään tiedon nykyajan parhaan tieteellisen tiedon pohjalle ja kehittänyt neurologisen kuntoutujan kliiniseen päättelyyn soveltuvan mallin (MBCP, model of Bobath clinical practice, 2019). Jokaisen yksilön kohdalla tutkiminen, liikeanalyysi ja kliininen päättely ja kuntoutujan kannalta oleellisen liikediagnoosin muodostaminen johtaa yksilölliseen terapiasuunitelmaan kuntoutujan tavoitteiden pohjalta. 

Bobath on kaiken kattava ja yksilöllinen tapa lähestyä neurologisen kuntoutujan tilannetta. Se perustuu spesifiin kliiniseen päättelyyn huomioiden vamman tai sairauden taustalla olevan patofysiologian ja sen vaikutukset liikkumiseen ja toimintaan. Neurofysiologian tarkentuminen ja tiedon lisääntyminen helpottaa kliinisen päättelyn prosessia ja mahdollistaa yksilöllisen terapiasuunnitelman kunkin yksilön kohdalla hänen tavoitteet ja potentiaali huomioiden.

"Ei tarvi kokeilla ja testata kaikkia välineitä, interventioita ja erilaisia hoitotekniikoita kuntoutujalle, jos sen sijaan pystyt muodostamaan hypoteesin tai hypoteesejä, pohjaten sen kliiniseen päättelyysi ja sitten valitsemaan toimenpiteet terapeuttiseen harjoitteluun yksilön tarpeen mukaan." Tämä vaatii toki osaamista ja ymmärrystä kuntoutujan tilanteesta sekä päivitetystä neuro- ja liiketieteestä. 

Neurologinen kuntoutus ei ole koskaan nopeaa ja tapahdu yhtäkkiä. Ei ole taikuutta tai poppakonsteja korjata rikkimennyttä kovalevyä (aivot) tai huippuun viritettyä koneistoa (keskushermosto), joten nämä kuntoutujat tarvitsevat oikeasti osaavan ja ammattitaitoisen tiimin ympärilleen. Tiimin ja terapeutit, jotka osaavat selvittää juuri heidän sairauteen tai vammaan liittyvät liikkumisen ja toiminnan ongelmat ja valita niihin sopivan terapian. Kun tehdään töitä laadun ja etenkin ihmisen elämänlaadun hyväksi se vie aikaa! Jos määrä korvaa laadun, seuraa siitä usein sekundaarioireita, kuten kipuja, kaatumisisa ja heikko elämänlaatu.



Passiivinen liikuttelu ei kuulu mun työkalupakkiin. Bobath terapeutin tehtävä on fasilitoida, aktivoida ja mahdollistaa oikeanlainen tai tilanteen kannalta sopiva sensorinen "syöttö", jotta kuntoutuja voi oppia uudelleen, päivittää kehon kuvaansa ja käyttää kehoa paremmin ja tehokkaammin. Usein on aloitettava sensorisen informaation stimuloinnilla, mikäli jokin kehonosa tai -toiminta ei ole enää kovalevyllä. Oman kehon kuvan (body scheman) päivitys tarvitaan sensormotorisen integraatioon, jotta kovalevy oppii käyttämään omaa koneistoa uudelleen. 

Pääperiaatteet terapialle: valmistelu, osavaiheiden tai liikekomponenttien terapeuttinen harjoittelu ja sitten toistoja liikkeen ja toiminnan oppimiseksi. Joskus toimintaa tehostetaan kuntosalilla, painokevennetyssä kävelyssä tai millä tahansa kuntoutujan tarpeeseen sopivalla interventiolla. Kunhan tiedät mihin haluat vaikuttaa, valitse paras keino siihen! Muista kuitenkin tärkeimpänä - kliininen päättely, jolle voit pohjata valintasi ja päätöksesi!

Neurologinen kuntoutuja ansaitsee parhaan mahdollisen terapian ja kuntoutuksen. Koska mikään interventio ei ole ylitse muiden, on hyvä pohjata oma tekeminen yksilölliseen ja spesifiin terapiasuunnitelmaan! 

Helsingissä 2024

Rakkaat kollegat ja kuntoutujat - ansaitsette parhaan mahdollisen!

Keväisin terveisin, TAB

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

EI IKINÄ

Miks me ollaan kiinnostuneita siitä ns. paremmasta puolesta avh-kuntoutujilla?