Pois pyörätuolista - case
Seuraava kirjoitus on tehty kuntoutujan luvalla ja kuvien käyttöön on kuntoutujan suostumus. Nimi on muutettu.
Puolitoista vuotta siihen meni kunnes tehokkaan kuntoutuksen avulla Heikki pääsi eroon pyörätuolista. Molempien reisihermojen vaurio aiheutti totaalisen paraplegian ja alaraajojen lihakset eivät toimineet lainkaan. Ensimmäisen vuoden jälkeen aloitettiin painokevennetty kävelyharjoittelu, jossa tavoitteena oli paremman pystyasennon saavuttaminen ja asennon hallinta kävelyn aikana. Painokevennys oli noin 10 % kehon painosta ja vauhti noin 1.0km/h. Alkuun Heikki jaksoi kävellä yhteensä noin 10 minuuttia ja taukoja oli pidettävä 3-4 kertaa. Pitkään pyörätuolissa istuminen oli aiheuttanut myös toiminnallisia muutoksia asennon hallintaan ja tukilihasten pituuteen ja käyttöön, joten jo asennon ylläpito oli haastavaa ja yläraajojen tuki oli aluksi välttämätön.
Heikki sai 10 kertaa kävelykuntoutusta Kelan kustantamana ja ne toteutettiin 2 kertaa viikossa. Vauhti lisääntyi ja matka pidentyi. Kesä- ja koronatauon jälkeen fysioterapiassa mahdollistuivat lisäksi allasterapiakäynnit, joten yhdessä näiden kahden terapiamuodon avulla pystyasennon hallinta ja kävely paranivat jatkuvasti.
Ennen joulua eli noin puoli vuotta painokevennetyn kävelyharjoittelun aloittamisesta fysioterapeuttia odotti yllätys. Kuntoutujaa odotellessa vastaanotolle, sisään kävelikin kyynärsauvoja apuvälineenään käyttävä Heikki. Edellisenä päivänä Heikki oli todennut, että nyt oli kropassa sellainen olo ettei pyörätuolia enää tarvita.
Edelleen Heikki haluaa jatkaa painokevennettyä kävelyharjoittelua, jotta kevään tullen pääsisi ilman apuvälineitä ulos liikkumaan. Painokevennetyssä kävelyssä kevennys on nyt 5-10% painosta ja sitä vähennetään koko ajan mahdollisuuksien mukaan. Vauhti on 2,5km/h ja fysioterapian aikana yhtäjaksoinen kävelyaika on noin 30 min, Harjoittelun tehostamiseksi nyt käytetään mm. kulman muutoksia (ylämäki) ja yläraajojen tukea muutetaan ja vähennetään hiljalleen. Lisäksi Heikillä on fysio- ja allasterapiaa kotipaikkakunnalla noin kerran viikossa.
Vasemmalla 12/2020 ja oikealla 08/2020 |
Yleistä painokevennetystä kävelyharjoittelusta
On paljon asioita, jotka tulee huomioida käytettäessä
painokevennystä kävelyharjoittelussa
(BWST). Sitä voidaan käyttää myös "turvajärjestelmänä" ja antaa kuntoutujille
tukea asennon vakauttamiseksi seisoessa tai kävellessä. BWST:a voidaan käyttää
kestävyysharjoittelun tai kävelynopeuden lisäämiseksi, tai se voi olla
apuväline tasapainoharjoituksissa. BWST ei korvaa tasamaakävelyä, mutta sen
avulla voidaan antaa kuntoutujille valmiuksia kävelyharjoitteluun.
Kävely on koko kehon toimintaa, ja kuntoutujien
hyödyt tai tavoitteet voivat olla paitsi liikkumisen parantaminen myös
- parempi asennon hallinta, joka mahdollistaa
yläraajojen eriytyneet liikkeet
- lihasjäntevyyden (tonuksen) mukauttaminen
- alaraajojen vahvistaminen
- kestävyysharjoittelu
- luuntiheyden vahvistuminen
- suoliston ja virtsarakon toiminta tai
- psykologiset edut
Pakkasterveisin,
TAB
Kommentit
Lähetä kommentti